banner

Sustainable_building
1366 Views

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre, Vancouver, Canada


Inspired by organic forms and natural systems, the VanDusen Botanical Garden Visitor Centre in Vancouver seeks to create a harmonious balance between architecture and landscape from both a visual and an ecological perspective. Completed in 2011, this dynamic 1,765 sm single-story structure includes an innovative roof form that appears to float above the building’s curved rammed earth and concrete walls. Metaphorically representing undulating petals, the building form flows seamlessly into a central oculus and the surrounding landscape.

The building was designed to align with, and contribute to the Garden’s conservation mission. Through mapping and analyzing the Garden’s ecology, the project team successfully integrated natural and human systems, restoring biodiversity and ecological balance to the site.

The Visitor Centre recently achieved LEED Platinum certification, and is the first building in Canada to register for the Living Building Challenge (LBC). The LBC places enormous constraints on projects, such as requiring materials to be supplied locally/regionally and restricting Red List Materials like PVC.

Green Building
Photo: Nic Lehoux/Courtesy Perkins+Will

The Visitor Centre uses on-site renewable sources—geothermal boreholes, solar photovoltaics, solar hot water tubes—in conjunction with passive design strategies to achieve annual net-zero energy. With wood as the primary building material, enough carbon is sequestered to achieve carbon neutrality. Rainwater is filtered to provide the building’s greywater requirements; 100% of blackwater is treated by an on-site bioreactor—the first of its kind in Vancouver—and released into a new feature percolation field and garden. Natural ventilation is assisted by a solar chimney, composed of an operable glazed oculus and a perforated aluminum heatsink which converts the sun’s rays to convection energy. The solar chimney is located in the centre of the atrium and exactly at the centre of all the building’s various radiating geometry, highlighting the focal role of sustainability in form and function.

Source

 

 

Recently Published

Screen Shot 2017-05-08 at 10.46.14 AM
»

Atterbury awarded Deloitte Gauteng office development tender

After considering more than 15 submissions, Deloitte has awarded the ...

Screen Shot 2017-05-08 at 10.18.18 AM
»

Inequality is detrimental to Africa’s growth – Oxfam

The World Economic Forum on Africa (WEFA) taking place in Durban till ...

Screen Shot 2017-05-08 at 10.00.35 AM
»

Making gas out of Africa’s waste

What we may see as waste, others see as a resource. Clean Energy ...

Screen Shot 2017-05-08 at 9.22.04 AM
»

South Africa: Transnet seeks private sector investment

The privatisation of the country’s ports, railways, roads and other ...

cities_top
»

Johannesburg to restore dignity to residents through job creation – Mashaba

The City of Johannesburg cannot continue accepting its projected 1.6% ...

Screen Shot 2017-05-04 at 11.04.02 AM
»

Nedbank releases 2016 Sustainability Review

Nedbank’s 2016 Sustainability Review highlights how it ...

Screen Shot 2017-05-04 at 10.42.14 AM
»

After the mining, what’s next? Overseas mine rehabilitation offers lessons for Australia

In Victoria’s Latrobe Valley, the Hazelwood brown coal mine is ...

SW 2017 header_TWITTER
»

SUSTAINABILITY WEEK 2017, HOSTED BY THE CITY OF TSHWANE

Sustainability can be defined as taking care of present needs without ...

Screen Shot 2017-04-28 at 9.20.46 AM
»

Business doesn’t need permission to act on climate

Great leaders protect their nations and their communities by ...